Ciekawy artykuł na Onecie

O tym, że brak ogólnogatunkowej solidarności nie jest jedynie ludzką przywarą i wrogość wobec innych grup współplemieńców prowadzić może do aktów eksterminacji, przekonała się w 1974 r. słynna badaczka życia szympansów Jane Goodall. Obserwowana przez nią grupa zamieszkująca tanzański park narodowy Gombe jakiś czas wcześniej rozdzieliła się na dwie bandy. Dawni przyjaciele stali się śmiertelnymi wrogami i w wyniku kilkuletniej wojny podjazdowej mniejsza z grup przestała istnieć. Wszystkie należące do niej samce i starsze samice zostały zabite, zaś młodsze przyłączone do zwycięskiej grupy.

Dodano 05 styczeń 2010 19:09:23 Wrzuć na Wykop Wrzuć na Facebook Wrzuć na Twitter Wrzuć na Blogger Wrzuć na Google Buzz Wrzuć na MySpace
Zapisz do pdf   Wersja do druku   Przeczytano 1215 razy - Komentowano: 0

OPINIE O SYTUACJI NA RYNKU PRACY I ZAGROŻENIU BEZROBOCIEM LUDZI MŁODYCH

Ostatnie doniesienia na temat rynku pracy w Polsce nie napawają optymizmem.
Z informacji podanych w „Rzeczpospolitej" wynika, że obecnie bez pracy jest ponad 400 tys. młodych ludzi, czyli o 120 tys. więcej niż przed rokiem. W rezultacie osoby w wieku do 25 lat stanowią już 23% wszystkich bezrobotnych. W związku z tym w naszym grudniowym
badaniu postanowiliśmy zapytać respondentów, czy dostrzegają problem bezrobocia wśród młodzieży w swoich miejscowościach i okolicy oraz jakie, ich zdaniem, są tego przyczyny.
Aby nadać analizowanemu zjawisku trochę szerszy kontekst, ankietowanych pytaliśmy także o społeczne oceny sytuacji panującej na krajowym rynku pracy oraz przewidywania dotyczące jej rozwoju. Sprawdzaliśmy też, jak duży jest rozmiar bezrobocia zarówno w rodzinach respondentów, jak i wśród ich znajomych. Jak co miesiąc badani przedstawiali również opinie na temat lokalnych rynków pracy, a respondenci aktywni
zawodowo odnosili się do zagrożenia bezrobociem.

Dodano 05 styczeń 2010 18:59:54 Wrzuć na Wykop Wrzuć na Facebook Wrzuć na Twitter Wrzuć na Blogger Wrzuć na Google Buzz Wrzuć na MySpace
Zapisz do pdf   Wersja do druku   Przeczytano 1312 razy - Komentowano: 0

Nagroda

1600 zł brutto dodatkowej Nagrody od Prezesa VW MP